Održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum

Novost

Tijekom službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović Argentinskoj Republici od 11. do 15. ožujka 2018. godine održan je 13. ožujka Argentinsko-hrvatski gospodarski forum u Buenos Airesu 13. ožujka 2018.godine, kojem je prisustvovalo preko stotinu uzvanika i gospodarstvenika, među kojima je bio i član uprave Apipharme Andrija Lalić.

U zajedničkoj organizaciji Hrvatske gospodarske komore ,Hrvatsko - argentinske gospodarska komora (C.A.C.I.C) i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini na Gospodarskom forumu je sudjelovalo 18 hrvatskih tvrtki te oko 50-tak argentinskih gospodarstvenika.

Forum su u plenarnom dijelu otvorili argentinski ministar vanjskih poslova i bogoštovlja Jorge Fourie i PRH Kolinda Grabar - Kitarović. Ministar Jorge Fourie istaknuo je da unutar ukupnih hrvatsko-argentinskih bilateralnih odnosa, koje je okarakterizirao dobrim, ima jako puno prostora za povećanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svojem obraćanju sudionicima Foruma istaknula je da je poslije susreta sa predsjednikom Mauricijom Marijem uvjerena da će obje strane uložiti znatne napore da gospodarski odnosi dviju zemalja dostignu puno višu razinu. Također je istaknula značaj Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (Camara Croata de industria y comercio) koja daje posebnu vrijednost, ne samo na gospodarskskim, nego i ukupnim odnosima Hrvatske i Argentine.

Pozdravila je popisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Argentinsko –hrvatske gospodarske komore koji će omogućiti povećanje intenziteta robne razmjene dvaju država i potaknuti interes argentinskih tvrtki za uspostavljanje suradnje. Pozvala je argentinske izvoznike da iskoriste sve mogućnosti s obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske jer se nalazi na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe i koji je povoljan za transport iz hrvatskih luka Rijeka ali i luke Ploče.

Nakon toga uslijedila je video prezentacija „Croatia – Your Business Partner in Europe“ ,koju je svojim komentarima popratio Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK.

Tijekom svečane večere, koju je u čast dolaska PRH u Argentinu 13. ožujka 2018. godine organizirala Hrvatsko - argentinska gospodarska komore (C.A.C.I.C), potpisan je Sporazum o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Hrvatsko-argentinske gospodarske komore (C.A.C.I.C). U ime HGK sporazum je potpisao njen predsjednik g. Luka Burilović, a u ime C.A.C.I.C. predsjednik Krešimir Jerković.

Izvor: MVEP